divendres, 12 de juny de 2015

Calamars Farcits

Quant temps fa que no mengeu calamars farcits? O potser no els heu tastat mai?
Tot i que no us negaré que és un plat laboriós, el resultat bé que s'ho val.
Podem catalogar aquesta recepta com a una varietat del mar i muntanya, que com indica el nom, combina carn i peix harmònicament. Ara bé, per fer-la es necessiten calamars de mida mitjana, i frescos no en trobareu sempre.

calamars farcits


























Ingredients per a 4 persones:
  • 8 calamars frescos de mida mitjana (la bossa ha de fer uns 15 cm)
  • 1/2 quilo de carn picada de porc
  • 1/2 quilo de cloïsses
  • 2 ous
  • 2 cebes grosses
  • 2 grans d'all
  • julivert
  • 1/2 pebrot verd (italià)
  • sal, oli
  • pebre negre mòlt
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç (de la Vera)
  • 3 tomàquets vermells 
  • 1 copa de vi blanc se
  • 1/2 litre de brou de peix
  • farina
  • 1 picada:
    • 10 o 12 ametlles torrades
    • 1 gra d'all
    • julivert
    • pa fregit o torrat (1 llesca)


Preparació:
  1. Netegem i rentem els calamars, reservant la bossa per una banda i per l'altra les aletes i les potes. Ho deixem dins d'una escorredora (ens els poden netejar a la peixateria),
  2. Posem les cloïsses dins d'un bol amb aigua salada moderadament,  perquè expulsin la sorra, en el cas de que en tinguessin.
  3. Preparem el farcit posant oli dins d'una paella. Tallem en "brunoise" una ceba i un gra d'all i ho afegim a la paella. Deixem que la ceba es torni transparent i posem la meitat del vi blanc. Deixem reduir uns minuts, afegim la carn picada, donem unes voltes i posem les aletes i les potes del calamar que abans haurem tallat a bocins petits. Salem i empebrem i deixem coure tot junt fins que veiem que la carn està cuita. És el moment de posar-hi els ous, salar i remoure com si es tractés d'un remenat d'ous (revoltillo). Quan estigui lligat ja tenim el farciment llest.
  4. farcim els calamars amb l'ajuda d'una cullereta petita. Cosim l'obertura amb un escuradents. Enfarinem i fregim a abundant oli calent. Reservem.
  5. Preparem la salsa posant dins d'una cassola de terra, mitja tasseta d'oli (el mateix de fregir els calamars, colat), aboquem 1 ceba tallada en "brunoise", mig pebrot i l'all. Deixem que la ceba es torni transparent i posem la meitat del vi blanc. Esperem un minut i ja podem afegir el tomàquet ratllat i una culleradeta de pebre vermell dolç. Deixem coure uns minuts i afegim el brou de peix. Remenem i anem afegint els calamars. Tapem i deixem coure mitja hora, removent de tan en tan i vigilant per si hem d'afegir més brou.
  6. Preparem la picada. Ametlles pelades, l'all, pa torrat o fregit i el julivert. Tot ben picat dins del morter o amb una picadora. Deixatem la picada afegint unes cullerades de la salsa  i l'afegim a la cassola, sacsejant perquè s'integri i deixem fer xup-xup amb el foc baix.
  7. És el moment d'esbandir bé les cloïsses, escórrer-les i afegir-les al guisat. Deixem coure el conjunt amb la cassola destapada fins que les cloïsses s'obrin.
    En aquest punt tanquem el foc i ja ho tenim!

  • Tots els guisats, millorem molt si es fan amb unes hores d'antelació. Si ho fem així, estaria bé deixar les cloïsses per afegir-les al final, quan escalfem el plat. Les hi posem a l'últim moment perquè no resultin eixutes i puguem gaudir de la seva textura. 

  • El farcit el podeu variar al vostre gust, Per exemple hi podeu afegir gambes o bolets de temporada, olives farcides etcètera. Creativitat i imaginació per a fer-vos aquest plat vostre.

  • També podeu utilitzar calamars congelats, malgrat que els frescos són més gustosos.

  • És un plat apte per a congelar, tot i que recomano afegir les cloïsses en el moment d'escalfar-lo per servir a taula. 









              Què es cou a la cuina? / Calamars Farcits

2 comentaris:

  1. Té molt bona pinta. Et faré cas i probaré de seguir les teves instruccions un dia que tingui el temps suficient per dedicar-li i assaborir-lo. Gràcies per compartir-ho Àngels!

    ResponElimina
  2. Un plaer! I moltes gràcies per llegir-me ;)

    ResponElimina