divendres, 30 de novembre de 2012

Mongetes o Cigrons (com coure els llegums)

Si no us heu atrevit a coure vosaltres mateixos/es el llegum, a partir d'ara segur que ho fareu.
No caldrà que compreu més pots de mongetes cuites ni de cap més llegum.
Cada llegum requereix un tracte diferent.
El gran aliat, l'olla a pressió "super ràpida" que permet coure'ls en 15 o 20 minutets de no res.
A més, al peu de la recepta trobareu un truc perquè els llegums es conservin a la perfecció i per tenir-ne sempre a punt de coure.

mongetes del ganxet i cigrons

MONGETES
Si les compreu de la varietat "mongeta del ganxet" el resultat està garantit. Són unes mongetes finíssimes i gens flatoses. Però qualsevol altra mongeta també us quedarà bé. Tot és qüestió de gustos.

És necessita:
  • mongetes seques (mig quilo equival a 1 quilo un cop remullades)
  • aigua mineral (envasada)* per remullar-les
  • aigua mineral (ernvasada)* per coure-les
  • un polsim de bicarbonat
  • una mica de sal
  • 1 fulla de llorer
  • 1 tros de ceba o 1/2 porro

Posar les mongetes en remull amb abundant aigua mineral i un polsim de bicarbonat. Han d'estar tota la nit (unes 8 hores).
L'endemà s'escorren, s'esbandeixen sota l'aixeta i es posen dins de l'olla "super ràpida". S'hi afegeix aigua mineral que sobrepassi 2 o 3 centímetres per sobre del llegum, s'hi posa el llorer, la ceba o el porro i sal. Es deixa que arrenqui el bull i amb una espàtula es treuen les impureses i ja es pot tapar l'olla.
Quan pugi la vàlvula fins a la segona anella (la tercera en l'olla WMF), es baixa el foc i es compten 15 minuts. Passat el temps de cocció deixar que l'olla perdi el vapor per ella mateixa o si es té pressa es pot despressuritzar amb compte sota l'aixeta. Si cal, rectificar de sal.
    • Proveu de menjar-vos-les amanides amb una mica de vinagre i un bon raig d'oli.
    • I si prepareu una esqueixada de bacallà?
    • I què me'n dieu de les SEQUES AMB BOTIFARRA?

CIGRONS
Requereixen un altre tipus de cocció que ara veureu.

És necessita:
  • 1 quilo de cigrons secs (mig quilo equival a 1 quilo un cop remullats)
  • aigua mineral (envasada)* per remullar-los
  • aigua mineral (envasada)* per coure'ls
  • un polsim de bicarbonat
  • sal
  • 1 fulla de llorer
  • 1 tros de ceba o 1/2 porro

Posar a remullar els cigrons amb abundant aigua mineral i un polsim de bicarbonat. Han d'estar tota la nit (mínim unes 8 hores).
L'endemà s'escorren, s'esbandeixen sota l'aixeta. Es posa aigua mineral dins de l'olla "super ràpida", calculant a ull que sobrepassi el volum dels cigrons i s'hi posa el llorer, la ceba o el porro, sal i es posa al foc. Quan l'aigua sigui calenta s'afegeixen els cigrons. Es deixa que arrenquin el bull i amb una cullera o una espàtula es treuen les impureses i ja es pot tapar l'olla.
Quan pugi la vàlvula fins a la segona anella (la tercera en l'olla WMF), es baixa el foc i es compten 15 minuts (hi ha cigrons que requereixen 20 minuts, és qüestió de provar-ho). Passat el temps de cocció deixar que l'olla perdi el vapor per ella mateixa o si es té pressa es pot despressuritzar amb compte sota l'aixeta. Si cal, rectificar de sal.

Per coure'ls amb olla normal, es procedeix de la mateixa manera però sense posar la sal. Es salen quan els cigrons ja són tendres. El que varia és el temps de cocció que dura de 2 a 2 hores i quart. És important mantenir l'olla tapada mentre couen i sobretot si s'ha d'afegir més aigua, que estigui bullint, per no aturar la cocció

    • Amanits amb una mica de vinagre i un bon raig d'oli són magnífics!
    • ¿I què tal una amanida de cigrons amb tonyina, ou dur, pebrot, ceba, olives... i tot el que se us acudeixi?
    • Un cop cuits aprofiteu per a fer un hummus o una crema de cigró!

LLENTIES
No les poso en remull.
Utilitzo les "pardines" i només les-hi faig una bona rentada amb aigua calenta de l'aixeta i les deixo una estona amb aquesta aigua mentre preparo la resta d'ingredients.
Però si les voleu remullar es posen amb aigua mineral i una mica de bicarbonat. No cal tenir-les en remull tant de temps com els altres llegums.
Es posen a coure en fred, com les mongetes.
La cocció és més curta, per tant, no cal l'olla a pressió. Coure amb olla normal.
Vegeu la recepta llenties amb verduretes si voleu preparar unes llenties saludables i boníssimes.


  • No llenceu el brou resultant de la cocció dels llegum. És molt adequat per incorporar a brous o fer unes sopes escaldades.
  • Si viviu a Barcelona, Tarragona o altres municipis on l'aigua de l'aixeta és dura, haureu de fer, tant el remull com la cocció amb aigua envasada. Ara bé, si no teniu aquest problema i gaudiu d'una aigua tova, llavors no caldrà.
  • El bicarbonat es posa per estovar l'aigua. Vaja, perquè tingui menys calç.
  • Els llegum tenen el problema de que hem de posar-los en remull la nit abans i moltes vegades no ens recordem de fer-ho. Dons aquí us deixo el meu truc perquè tenir-los sempre a punt de coure:
      • Posar les mongetes o els cigrons en remull amb abundant aigua mineral i un polsim de bicarbonat durant tota la nit (unes 8 hores).
        L'endemà s'escorren, s'esbandeixen una mica sota l'aixeta.
        Es posen sobre un drap de cuina net i s'eixuguen una mica.
        Es CONGELEN dins d'una bossa de plàstic.
        Es treuen una estona abans de coure'ls, deixant que es descongelin una mica, sobre tot en el cas del cigrons!!! i ja es poden cuinar.

  • Per conservar el llegum sec molt de temps, en lloc de guardar-lo a l'armari o al rebost, CONGELEU-LO. 
  • El llegum cuit també admet ser CONGELAT.






               Què es cou a la cuina? / Cocció dels Llegums

16 comentaris:

  1. quan dius un polsim de bicarbonat a que et refereixes, mida ,
    l'aigua mineral quina poso es que hi han moltes marques. Els 20 minuts serveix per tot tipus de cigrons?
    moltes gràcies
    estic dessitjant fer-ho una altre vegada donçs no he aconseguit fer-los tous ni grocs, em quden foscos
    montse

    ResponElimina
  2. Hola Montse,
    Primerament gràcies per seguir les meves receptes.
    Responent al teu dubte, la quantitat de bicarbonat no és significativa, pots posar una culleradeta rassa de les de postres. Quan acabi el procés de remullat, esbandeix-los. I en quant a la marca d'aigua, jo utilitzo una marca qualsevol, normalment de marca blanca.
    La primera vegada que el facis et servirà d'experiència per controlar el temps. Jo sempre li poso 20 minuts, però si et queden massa tous pel teu gust, la propera vegada els hi poses 15.
    És estrany que et quedin foscos. Fes-los seguint la recepta i veuràs com et quedaran molt bé.
    Fins la propera. Àngels

    ResponElimina
  3. moltes gràcies, avui tornaré a posar-ne amb remull
    a veure si no tinc que llençar-los més.
    Tens alguna casa en especial per comprar, es que em fa por els que tinc a casa
    montse

    ResponElimina
  4. Doncs les últimes vegades he utilitzat els de la marca Carrefour Discount i no he tingut cap problema. Això sí, pensa que els llegums d'un any per l'altre es passen. Així que és millor no comprar-ne massa quantitat i anar-los renovant. Si en compres i no saps quan els faràs, es conserven molt bé guardats al congelador en el mateix paquet en que vénen envasats.
    Ah! i espero que m'informis del resultat.
    Àngels

    ResponElimina
  5. no pateixis que el vespra els poso amb remull i demà la tarda els faig i t'informo.
    una abraçada
    ja et tinc a les pàgines favorites !!!!

    montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit,
      Per fi els cigrons han quedat tous, !!!!!! es una manera impecable de fer-ho, moltes gràcies per totes les explicacions i la paciència, sense tu no me n’hauria sortit.
      Felicitats pel bloc,
      Montse

      Elimina
  6. Bona nit Montse,
    Em complau que t'hagin sortit bé els cigrons.
    Moltes gràcies pels teus amables comentaris.
    Una abraçada,
    Àngels

    ResponElimina
  7. Jo sempre cuino la grana, sobretot mongetes del ganxet que tenim a l'hort de casa, i ho faig molt igual, però m'ha agradat alguna idea, per exemple lo de congelar-les remullades, xq a vegades m'en descuido. Gràcies i us poso un truc. Per si no teniu gaire espai al congelador i en cultiveu o compreu quantitat, nosaltres quan les desgranem les posem uns dies al congelador, queden esterilitzades, i llavors ja es poden treure i guardar-les en els típics sacs o bosses. Apa entre tots anem aprenent noves tècniques. Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montse, que bé poder collir les teves mongetes! Jo no tinc aquesta sort, així que el que faig quan les compro, com que van envasades en saquets de 2 quilos, poso el sac al congelador i quan em convé en trec 1/2 o 1 quilo i les remullo. O sigui que el congelador em serveix de rebost. El que ignorava és que després de tenir-les congelades, es podien treure i guardar-les fora del congelador. Agraeixo el teu comentari!

      Elimina
  8. Genial, gràcies x la recepta dels cigrons, han quedat bonissims!!

    ResponElimina
  9. Gràcies a tu per seguir el meu bloc. Que bé que t'ha estat útil la recepta!
    Fins a la propera!!!

    ResponElimina
  10. Hola!
    Com calculeu les quantitats en sec dels llegums per a que, un cop remullat i cuit, us en surtin les racions que voleu?
    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pau,
      En sec, es compten de 100 a 125 grams de llegum per ració. Un cop cuit augmenta el doble i es transforma en uns 250 grams per persona, que és la quantitat habitual.
      Espero que t'hagi solucionat el dubte.

      Elimina
  11. hola :) no tinc olla a presió. Coc els cigrons a l'olla normal unes dues hores, que es com em va explicar a la botiga.. els remullo en aigua tèbia amb bicarbonat tota la nit. Per mes que ho intento el cigrons sempre queden durs com pedres. Necessito un truc per que s'em coguin !! Ja estic farta de llençar cigrons !! M'agrada molt la teva página, perdona no ho había dit abans.

    ResponElimina
  12. Sento no haver-te contestat d'immediat, i t'he de dir que jo sempre he fet el cigrons en l'olla a pressió. Però tinc pendent coure'ls amb olla normal i em comprometo a respondre't, ara sí, el més aviat possible.
    I moltes gràcies per seguir el bloc!!!

    ResponElimina
  13. Hola de nou! Ja et puc respondre com has de coure amb olla normal els cigrons.
    !- Posa els cigrons en remull durant tota la nit amb aigua embotellada i una mica de bicarbonat (a temperatura ambient).
    2- Posa aigua embotellada dins d'una olla i deixa que s'escalfi una miqueta, Escorre els cigrons i posa'ls dins de l'olla que tens al foc. Afegeix 1 fulla de llorer i mitja ceba. NO HI POSIS SAL:
    3- Deixa que coguin tapats durant 2 hores o 2 hores i quart (importantíssim que mantinguis l'olla tapada durant tota la cocció!!!).
    4- Passat el temps indicat, tasta'ls i si ja estan tendres, és el moment d'afegir la sal. Deixa coure 5 minuts més i ja tens els cigrons cuits i tendres. Manté l'olla tapada.
    Si has d'afegir més aigua, que estigui bullint per no aturar la cocció.
    El resultat està comprovat!!! Espero que t'hagi ajudat!!!
    Bona sort!

    ResponElimina