diumenge, 25 de novembre de 2012

Fideus a la Cassola (amb cap de costella)

Una variant dels típics macarrons, són els fideus a la cassola. La cuina de cada dia. És un plat prou contundent que mereix el qualificatiu de plat únic.

fideus a la cassola
Ingredients per a 5 o 6 persones
  • Fideus del número 4 o fideus gruixuts amb forat (400 grams)
  • Cap de costella (500 grams a bocins) 
  • Tomàquet triturat (250 g)
  • Tomàquet fregit (1/2 tasseta) vegeu comentari *
  • 1 ceba grossa tallada petita
  • Alls (2 dents picats)
  • 1 fulla de llorer
  • Oli d'oliva
  • Aigua o brou suau de pollastre.
  • All i julivert ben picats
  • Sal
Posar aigua dins d'una olla i dur a ebullició. Quan bulli afegir-hi la sal i tenir-la preparada per més endavant (ja s'ha dit que en lloc d'aigua també es pot utilitzar un brou suau de pollastre).
Al mateix temps, es posa al foc una cassola de fang (o no), s'hi posa l'oli i es sofregeix la costella tallada a bocins (l'hauran de tallat a la xarcuteria). Quan sigui daurada s'hi posa la ceba picada i els alls picadets. Sofregir a foc lent.

Quan la ceba sigui transparent afegir el tomàquet triturat, es deixa
coure 5 minuts i s'hi posa el tomàquet fregit (el truc de posar-hi tomàquet fregit és perquè així no cal posar-hi ni sucre ni cap espècie, aquest tomàquet ja en porta).
Deixar coure a foc lent.
Quan el sofregit estigui cuit afegir els fideus i donar unes quantes voltes al conjunt.
Abocar l'aigua bullint (o el brou) i remoure bé. S'ha de posar el doble de volum de líquid que de pasta.
Deixar coure de 10 a 15 minuts, fins que els fideus estiguin al punt.
A mitja cocció rectificar la sal i escampar per sobre una mica d'all i julivert.
S'ha de servir immediatament.
  • Servir sempre la pasta al moment, perquè es passa fàcilment i no és tan apetitosa.
  • * El truc de posar-hi tomàquet fregit és perquè així no cal posar-hi ni sucre ni cap espècie, aquest tomàquet ja en porta.
  • A la província de Girona al cap de costella de porc l'anomenen costelló. En castellà, a més de "costilla de cerdo" també li diuen "costilleja".




Què es cou a la cuina? Fideus a la Cassola


2 comentaris:

  1. Quins fideus, quina pinta, ja me'n llepo els dits!!! - Josep

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure si t'animes i els fas. A més, és la manera de mantenir vigent la cuina que feien les nostres àvies.

      Elimina