diumenge, 11 de maig de 2014

La Mona 2014

A Catalunya és tradició que el padrí regali la mona al seu fillol el diumenge de Pasqua.
A casa, com que som uns fervents seguidors de les nostres tradicions, tot i que no hi ha canalla, seguim fent la mona. I la que aquí us descric ha estat la mona que he fet enguany.
Estava boníssima. És el que té la xocolata, que fa embogir qualsevol. Bon profit!

la mona (de xocolata i ametlla)
Ingredients:
  • 200 grams de xocolata negra de cobertura
  • 100 grams de mantega
  • 140 grams de sucre
  • 4 ous
  • 60 grams de farina
  • 1 culleradeta (de postres) de llevat
  • 100 grams d'ametlla mòlta
  • mantega i farina per untar el motllo

Cobertura (ganache):
  • 200 grams de xocolata de cobertura (75% de cacau)
  • 200 ml crema de llet (35% matèria grassa)
  • cucs de colors o de xocolata

Preparació:
  1. Encenem el forn de dalt i de baix i l'escalfem a 180º.
  2. Desfem la mantega i la xocolata en el microones (o al foc, al bany maria), i les mesclem bé. Deixem refredar.
  3. Posem els ous i el sucre dins d'un bol i els batem amb les varetes elèctriques fins que quedin blanquinosos.
  4. Tamisem la farina i l'anem afegint als ous amb moviment suaus perquè la mescla no perdi volum.
  5. Després afegim l'ametlla i la xocolata amb la mantega.
  6. Untem l'interior d'un motllo amb mantega i empolsem amb una mica de farina. Traiem l'excedent de farina, espolsant-lo. 
  7. Aboquem la massa dins del motllo i enfornem a mitja alçada. Ho deixem coure uns 30 minuts, depenent del forn.
  8. Comprovem la cocció punxant al centre del pastís amb una brotxeta. Si aquesta surt neta, el pastís ja estarà acabat. Deixem refredar sobre una reixeta.
  9. Preparem la cobertura de xocolata (ganache),  posem dins d'un bol els 200 grams de xocolata. Escalfem la nata líquida fins al punt d'ebullició. Aboquem la nata, sobre de la xocolata trossejada. Removem fins que els dos ingredients quedin ben integrats. Deixem que perdi una mica de temperatura. Posem el pastís sobre una reixeta i el cobrim completament amb la "ganache". Acabem el pastís posant-li pel damunt fideus de colors, "gominoles", ous de xocolata, alguna figureta, plomes i pollets, que són els típics guarniments de les mones!

  • Si la volem farcir, la tallem en dues o tres parts horitzontalment i li posem una capa (o dues) de melmelada (de maduixa, o de gerds, o d'albercoc o de taronja...). Una altra opció seria farcir-la amb nata muntada (ensucrada). No recomano utilitzar nata en esprai perquè perd volum de seguida.




Què es cou a la cuina? / Mona de Xocolata


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada