diumenge, 13 de maig de 2012

Ous Farcits amb Tonyina

ous farcits amb tonyina
Ingredients per a 5 /6 persones:
  • 12 ous
  • 3 llaunes de tonyina en oli
  • 1 llauna d'anxoves en oli
  • 4 cullerades de beixamel
  • mantega
  • formatge ratllat

Per fer la beixamel (consulteu la recepta)
      • 40 grams de farina
      • 1/2 litre de llet sencera (tèbia)
      • 100 ml d'oli d'oliva (també ho podem fer amb 40 grams de mantega)
      • sal
      • nou moscada
      • pebre

Posem aigua dins d'una cassola i la portem a ebullició. Afegim un grapat de sal i amb l'ajuda d'una cullera anem afegint els ous, suaument, amb cura de que no s'esquerdin. Quan torni a bullir, baixem el foc i deixem coure durant 10 minuts. Si allarguem massa el temps de cocció, veurem que al voltant del rovell es fa una primera capa verda que desprèn una olor desagradable.
Refredem els ous amb aigua (l'anem canviant sovint). Traiem la clofolla (veure truc més avall), els partim pel mig transversalment, buidem els rovells i els posem dins d'un recipient on afegirem les llaunes de tonyina prèviament escorreguda, els filets d'anxova que haurem tallat a bocins menuts, i les 4 o 5 cullerades de beixamel, que prepararem en aquests moment.
Aixafem bé amb una forquilla, barregem tot el conjunt i anem omplint els mitjos ous amb el farcit. Els omplim força, que sobrepassi el forat del rovell i li donem forma ovalada.
Els anem posant dins d'una safata de forn i amb una cullera anem repartint la resta de la beixamel per sobre dels ous, que quedin ben coberts. Cobrim els ous amb formatge ratllat i hi posem un bocí de mantega sobre cada ou.
Gratinem al forn i quan siguin ben daurats ja els podem servir.

Com es fa la beixamel (veure apartat salses) > salsa beixamel

Posem un cassó al foc, hi afegim l'oli, deixem que s'escalfi una mica i hi aboquem la farina, remenem amb una cullera de fusta i anem afegint la llet tèbia de mica en mica i sense deixar de remenar. Procurem que no es facin grumolls, per això és ideal remoure amb unes "varilles". Afegim la nou moscada ratllada (veure nota al peu), sal i una mica de pebre mòlt. Deixar coure durant 5 minuts.
Ha de quedar una textura cremosa, ni massa líquida ni massa espessa.

  • Consells sobre la nou moscada: Recomano no comprar la nou moscada ratllada, té molt més perfum si la ratllem al moment.

  • Si no tenim ratllador fi, podem gratar la superfície de la nou amb un ganivet de cuina i així ratllar la quantitat que necessitem. 

  • Truc per pelar els ous durs: passats per aigua freda, els fem rodolar pel marbre fent una mica de pressió amb el palmell de la mà perquè la closca es faci miques, així és pelen de seguida.






              Què es cou a la cuina? Ous farcits amb tonyina

Cap comentari:

Publica un comentari