diumenge, 13 de maig de 2012

Fideuà

fideuà
Ingredients:
  • 500 g de fideus (del número 2) per a 6-8 persones
  • 1 litre 3/4 de brou de peix
  • 350 ml d'oli d'oliva (2 gots)
  • 12 gambes
  • 1 calamar fresc (400 grams)
  • 1 sèpia fresca
  • la salsa de la sèpia (melsa)
  • 250 grams de rossellones (o cloïsses o tallarines)
  • 1/1 quilo de musclos
  • 1/2 ceba
  • 2 grans d'all
  • 1 tomàquet madur gran i ratllat (podem posar 4 cullerades de tomàquet triturat de llauna)
  • safrà - sal - pebre vermell
  • 1 raig de conyac
  • 1 paellera de la mida adequada (paella de ferro, especial per fer fideuà i paella)
  • Un bol d'allioli fet amb la batedora (veure l'apartat salses)

Preparació:
Demanem a la peixateria que ens netegin i ens tallin el calamar en anelles i la sèpia a quadrets i que ens guardin la salsa d'aquesta última per fer el sofregit (li dona molt bon gust). Esbandim el peix i el salem. Salem les gambes. Posem les rossellones dins d'un bol amb aigua i sal perquè deixin anar la sorra en el cas de que en tinguin. Dins d'una paella gran, posem un bon raig d'oli, fregim lleugerament les gambes i les reservem.
Afegim a la paella la sèpia i el calamar i ho deixem coure una mica, sempre remenant. Ho reservem. A la mateixa paella  hi posem la ceba i l'all picats. Donem unes voltes i coem fins que sigui transparent. Afegim un raig de conyac. Quan l'alcohol hagi reduït, afegim la salsa de la sèpia, i remenem perquè s'integri al conjunt. afegim el tomàquet ratllat i deixem fer lentament fins que quedi confitat.
Netegem els musclos, traient les barbes. Vigilem que tots estiguin tancats! si n'hi han d'oberts, els separem, els hi donem uns cops amb el mànec d'un ganivet i els deixem a banda. Al cap d'una estona el que no s'hagi tancat el llencem!
Posem al foc una olla amb els musclos i 250 ml d'aigua (1 got gran). Tapem i esperem que bullin. Comprovem que els musclos s'han obert. Tanquem el foc, escorrem i els hi traiem mitja closca. Aprofitem l'aigua dels musclos per afegir-la al brou.
Dins d'una olla posem 1 tetrabric de brou de peix (o aigua i 2 pastilles de brou de peix), el brou dels musclos i afegim aigua fins completar el litre i mig o 3/4 de líquid. Hi afegim el sofregit.
Posem la paellera el foc i força oli. Afegim el 1/2 quilo de fideus i anem remenant fins que quedin d'un color daurat clar (és important que no es torrin massa!!!). Els traiem i escorrem bé l'oli.
Esbandim bé les rossellones i les escorrem.
L'últim pas: tornem a posar la paellera al foc, hi aboquem el litre i mig de brou i la sèpia i el calamar. Quan bulli hi tirem els fideus, afegim uns fils de safrà, una culleradeta de pebre vermell dolç, rectifiquem de sal, remenem i hi anem posant les rossellones, distribuint-les per la superfície. Deixem coure a foc mig/alt durant 15 minuts. A mitja cocció clavem pel voltant de la paella els musclos i distribuïm les gambes.
Passats el 15 minuts, els fideus hauran absorbit el brou i s'aixecaran. Deixem reposar durant 5 minuts.
Servim acompanyat d'un bol d'allioli per qui li agradi (veure l'apartat salses).







              Què es cou a la cuina? Fideuà

Cap comentari:

Publica un comentari