maionesa sense ou (lactonesa) |
(Prenent com a mesura una tassa de cafè)
- 1 mesura de llet sencera (important que estigui a temperatura ambient)
- 2 mesures d'oli d'oliva suau (acidesa 0,4º)
- una raig de suc de llimona
- (es pot substituir la llimona per un gra d'all trinxat, per vinagre o per una mica de mostassa)
- sal
- una mica de colorant alimentari (opcional)
Preparació:
- Dins del vas de la batedora hi posem la llet, afegim l'oli amb suavitat (és important que quedi per sobre de la llet), la sal, la llimona (o el gra d'all ben picat, que abans li haurem tret el cor). Posem el braç de la batedora al fons del vas i el posem en marxa a velocitat alta i sense moure'l.
- Notarem que de mica en mica l'emulsió va lligant, oferint certa resistència. És llavors quan anirem pujant el braç batedor molt a poc a poc fins treure'l de l'emulsió. Sense parar la batedora, batem de dalt a baix un parell de vegades la salsa perquè hi entri aire i, si ho hem fet bé, ja tenim la lactonesa a punt.
- Tot i que no porti ou, cal que la guardem dins d'un pot a la nevera.
- Ja sabeu que és important que tots els ingredients estiguin a temperatura ambient, per tant, recordeu-vos de treure la llet de la nevera amb antelació. O bé podeu utilitzar el microones per aconseguir la temperatura adequada.
- Podem substituir el suc de llimona per una mica de vinagre, o bé per una cullerada de mostassa o podem fer un succedani de l'allioli afegint 1 gra d'all (o 2 pels més valents!).
- És aconsellable no fer-ne massa quantitat i renovar-la sovint. Però si en necessiteu més, només us caldrà duplicar les quantitats indicades.
Què es cou a la cuina? / Maionesa sense Ou (Lactonesa)
Merces Angela, la provare aquestes nit.
ResponEliminaBeatriu
Molt interessant.
ResponEliminaNo coneixia aquesta fórmula.