dimecres, 1 de maig del 2013

Espatlles de Xai al Forn

La cocció al forn dóna als plats un valor afegit. Els transforma en plats de festa! I aquestes espatlles de xai, amb el seu color dauradet i les seves patates, tenen un aspecte tan apetitós...

espatlla de xai al forn
Ingredients per a 8 persones:
  • 2 espatlles de xai marcades en racions, però sense tallar del tot.
  • Sal, pebre.
  • Oli d'oliva
  • Llard
  • 3 cabeces d'all senceres
  • 3 cebes de Figueres
  • 2 tomàquets vermells
  • 4 patates grosses
  • 1 tassa de vi ranci
  • brou suau de pollastre
  • 4 cullerades de vinagre de vi
  • 2 cullerades de mel
  • 3 fulles de llorer
  • herbes provençals
Preparació:
Comencem per escalfar el forn a 180 graus (de dalt i de baix). Salem i empebrem les espatlles, les untem amb llard, untem la safata de forn amb llard o amb un raig d'oli, hi posem les espatlles al damunt i ho reguem amb una mica d'oli. 
Quan el forn tingui la temperatura adequada, hi posem el xai a mitja alçada. 
Mentre es cou, tallem la ceba en juliana, tallem els tomàquets a quarts i tallem pel mig, horitzontalment, les cabeces d'all. Així queden com una flor, però si preferiu desgranar-les i posar els alls sols, cap problema.
Passat uns 20 minuts, traiem la safata del forn, donem la volta a les espatlles  i escampen aquestes verdures per sobre. Hi posem les fulles de llorer trencades a bocins i herbes provençals.
és el moment d'afegir-hi mig got de vi ranci i un cullerot de brou.
Tornem a posar al forn i deixem que cogui una estona més (20 o 30 minuts).
Dins d'una tassa barrejarem la mel amb el vinagre i ho reservem.
Pelem les patates, les rentem i les tallem a cubs. Les fregim en oli d'oliva procurant que no quedin daurades. Les traiem i les salem.
Tornem a treure les espatlles del forn i els hi tornem a donar la volta.
Si veiem que el conjunt es queda una mica sec, tornem a afegir una mica de brou i ara ve el més important: amb ajuda d'una cullera anirem escampant el preparat de vinagre amb mel per sobre de les espatlles. També es pot fer amb una pinzell de cuina.
Tornem al forn i passats uns 15 minuts afegirem les patates pel damunt i deixem coure una mica més perquè les patates agafin el sabor del xai.
I ja el tenim a punt! Bon profit!

  • Els temps de forn son orientatius, perquè cada forn és un món. És important que anem vigilant la cocció i així no hi haurà sorpreses.
  • Si preferiu fer l'espatlla tallada a porcions individuals, us en cabran més de dues en una mateixa safata, però no em negareu que fan molt més goig presentades senceres.
  • De cada espatlla d'un quilo en surten 4 porcions, però tingueu en compte que la part de dalt, té molt os i poc tall, per tant, si sou de vida, reserveu aquest tall per si algú no té massa gana o si volen repetir.
  • En lloc del llorer i les herbes provençals hi podeu posar un farcellet d'herbes aromàtiques
  • Si en sobra, es pot congelar si abans tenim la precaució de treure les patates. I és que les patates no s'han de congelar mai, queden fatal! A les que vénen congelades, les hi fan un tractament previ perquè en descongelar-les no es facin malbé.



Què es cou a la cuina? Espatlles de xai al forn


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada