dilluns, 4 de febrer del 2013

Salsa de Calçots / Salvitxada

L'acompanyament imprescindible pels calçots a la brasa o en tempura. Per llepar-se'n els dits!
Molt similar al romesco però amb més tomàquet i menys pebrot que aquest i una textura més espessa.

salsa de calçots / salvitxada
Ingredients:
  • 4 o 5 tomàquets madurs escalivats
  • 1 cap d'alls escalivat
  • 1 gra d'all cru
  • 100 g d'ametlles torrades i pelades
  • 50 g d'avellanes torrades i pelades
  • 1 llesca de pa torrat o galetes Maria
  • 2 nyores posades en remull
  • 100 o 150 ml d'oli verge d'oliva
  • Vinagre
  • Un rajolí de conyac
  • Sal i pebre
Preparació pas a pas:
  1. Unes hores abans posem en remull les nyores amb aigua.
  2. Escalivem els tomàquets i el cap d'alls (al forn), els pelem i els posem dins d'un bol.
  3. Posem-hi el gra d'all cru i les ametlles i avellanes. 
  4. Amb l'ajuda d'una cullera raspem la polpa de les nyores i l'afegim a bol.
  5. Xopem amb vinagre la llesca de pa torrat, l'afegim.
  6. Salem, empebrem.
  7. Hi posem l'oli i una mica de conyac (no gaire).
  8. Ho triturem tot amb el Minipimer.
  9. Si queda massa espessa afegim-li una mica més d'oli i si calgués una mica d'aigua perquè tingui la textura adequada per adherir-se als calçots.
  • Als comerços venen uns potets amb polpa de nyora. Surt una mica car, però us ho dic per si us voleu estalviar el pas de remullar-les.
  • En lloc de pa torrat s'hi poden posar 2 o 3 galetes Maria. Queda un xic més dolça però igualment boníssima.
  • Us dono la mesura dels ingredients però en realitat les quantitats van una mica en funció del gust de cadascú. Aneu provant-la a mida que la feu.
  • Tot i que el conyac li dona un gustet especial, en podeu prescindir.
  • Si sempre heu menjat aquest salsa amb els calçots a la brasa, proveu la recepta dels calçots en tempura.
  • Aquesta salsa s'aguanta bé a la nevera i es pot CONGELAR sense cap problema. Quan la descongeleu la tindreu perfecta!




Què es cou a la cuina? / Salsa de Calçots - Salvitxada


2 comentaris:

  1. Muchas gracias por la receta!! Es la mejor de todos los blogs visitados hasta ahora con diferencia!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Inesilla, me alegro que la receta te haya sido útil. Buen provecho y "bona calçotada".

      Elimina