escabetx |
- 4 verats de bon tamany, tallat a trossos
- o bé 1 quilo de sardines grosses
- 250 ml de vinagre de vi
- 250 ml de vi blanc
- farina
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- 6 grans d'all sense pelar
- 1 branqueta de farigola
- orenga (un polsim)
- 2 fulles de llorer
- oli d'oliva
- uns grans de pebre negre
- sal
Netejar el peix (com expliquem més avall*), posar-lo dins d'una escorredora, salar-lo i deixar reposar perquè la sal penetri. Posar oli abundant dins d'una paella, enfarinar el peix, espolsar la farina sobrant i quan l'oli sigui calen, fregir-lo i anar-lo posant col·locant dins d'una cassola de terrissa.
Si l'oli no s'ha ennegrit, es pot aprofitar per fer el següent pas, sinó, més val llençar-lo (reciclar-lo) i utilitzar oli net.
A la mateixa paella on s'ha fregit el peix, posar l'oli i afegir els alls sense pelar, deixar coure una estona, afegir les herbes aromàtiques (llorer, orenga, farigola...), donar unes voltes i afegir el pebre vermell i uns grans de pebre negre. Remoure i abocar el vinagre i el vi blanc. Tapar i deixar coure tot junt una bona estona (5 o 10 minuts). Abocar tota la preparació sobre el peix que tenim a la cassola de fang. Deixar refredar i ja tenim l'escabetx fet.
És molt millor si el deixem reposar un parell de dies abans de consumir-lo.
- Com que l'escabetx és una semiconserva, el podrem mantenir a la nevera i anar consumint quan ens vingui de gust.
- Fred està boníssim i una mica tebi també.
- Es mantindrà en perfectes condicions tota una setmana.
- * El barat ens el netejaran a la peixateria, però la sardina, per si no ens la volen netejar, les hi haurem de tallar el cap amb una tisora de cuina i obrir-lis el ventre amb l'índex per extreure els budells.
- Esbandim bé el peix sota l'aixeta i el posem a escórrer.
- És important preparar el peix el més aviat possible. I en el moment de compar-lo fixem-nos-hi que sigui ben fresc, ulls vius, brànquies vermelles, pell platejada i humida, carn dura i que no tingui cops.
Què es cou a la cuina? / Escabetx
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada