Pel massapà:
- 600 g ametlla mòlta
- 500 g sucre
- La pell ratllada d’una llimona
- 1 moniato blanc (o una patata)
Pels panellets:
- Pinyons
- Ametlla granulada
- Codonyat (membrillo)
- Nescafé
- La pell d’una llimona
- Taronja confitada
- Xocolata fondant
- Pinya escarxada
- Coco
- Cireres confitades (vermelles o verdes)
- Ous
- Sucre glaç
- Sucre normal o morè
- Una mica de Maizena
Coure amb pell el moniato blanc o la patata. Es pot fer al micro (punxar amb un escuradents perquè no rebenti), o bé bullit.
Preparació dels
panellets:
Batre a mitges
una clara d'ou i ficar-hi els pinyons. Deixar-ho macerar durant una hora.
Mentre tant, fer
un rul·lo amb el massapà i dividir en porcions, com si fossin canalons (un per
cada classe de panellet). Pensem que dels de pinyons en farem com a mínim el
doble que dels altres, per tant reservarem 2 porcions de massapà.
Preparar la safata del forn amb paper de forn. Escalfar a màxima potencia.
Cafè: Barrejar la
massa amb Nescafé en pols. La quantitat dependrà de si agrada més o menys fort.
Fer les boletes amb les mans enforma de croqueta. Amb la part posterior d'un Ganivet
assenyalar un tall al mig perquè ens quedi com un gra de cafè. Després l’empolsarem
amb sucre glaç.
Coco: Barrejar
coco ratllat amb la massa. Fer forma de piràmide (amb els dits).
Codonyat: Escampar
una mica de Maizena per sobre del marbre. Aplanar la porció de massapà. Tallar
una tira de codonyat (si el volem fer nosaltres, veure la recepta > codonyat artesà, sinó, el
comprem i llestos!). Posar al mig de la pasta el codonyat i enrotllar donant-li
forma de canaló apretadet. Tallar en rodelles de 2 cm.
Llimona: Afegir
la pell ratllada d'una llimona a la massa. Fer forma de croquetes i arrebossar
amb sucre granulat.
Taronja: Tallar
la taronja confitada a bocinets molt petits i barrejar-ho amb la massa. Fer les
boletes, arrebossar-les amb sucre (morè o blanc). Aixafar-les amb les mans. Al
final, quan els panellets ja estiguin cuits, desfer xocolata fondant al bany
Maria** i mullar-hi una part del panellet de taronja de manera que només quedi
coberta per la xocolata una tercera part del panellet. Deixar refredar.
Cirera: Tallar
unes cireres en bocinets ben petits i barrejar amb el massapà. Fer les boles,
arrebossar-les amb sucre i clavar al mig una cirera. La bola s’aplanarà.
Pinya: tallar la pinya escarxada a bocinets petits i barrejar-la amb el massapà. Reservem uns rectangles per guarnir els panellets. Amb la pasta de massapà, formar les boletes, empolvorar-les amb sucre glaç i enfonsar al mig de cada panellet, un bocí de la pinya que hem reservat.
Pinya: tallar la pinya escarxada a bocinets petits i barrejar-la amb el massapà. Reservem uns rectangles per guarnir els panellets. Amb la pasta de massapà, formar les boletes, empolvorar-les amb sucre glaç i enfonsar al mig de cada panellet, un bocí de la pinya que hem reservat.
Ametlla: Fer les
boles en forma de croqueta, arrebossar amb ametlla granulada, prement amb les
mans perquè s’enganxi.
Pinyons: Fer les
boles i arrebossar amb els pinyons que tenim reservats. Agafar-ne un
grapat amb la mà i anar prement perquè el pinyons quedin agafats a la bola.
Pintar els panellets amb ou batut. El de coco només es pinta la punta de la piràmide.
Un cop tinguem
totes el panellets a la safata del forn, coure'ls per tandes.
Han d'estar poca estona al forn, només perquè quedin daurats, per això tindrem el forn a màxima
potencia.
Preparar safates
amb blonda i un cop siguin freds, anar-los col·locant.
Recordeu! Que heu d'acabar de decorar el de taronja amb xocolata desfeta!
- ** Desfer (o coure) al bany Maria: és un procediment molt utilitzat a la cuina, que consisteix en submergir un recipient que contingui un element (en aquest cas la xocolata), dins d'un altre més gran amb aigua, que es porta o ja està en ebullició. Així s'aconsegueix una cocció més lenta però més uniforme.
- Podeu fer mil invents per decorar-los, per exemple, la resta de xocolata desfeta que us quedarà, la podeu posar dins d'una paperina feta amb paper, tallar-li la punta i fer filigranes per sobre del panellet de llimona, per exemple.
- Per augmentar el sabor del panellet de llimona, afegir al massapà una culleradeta d'aroma de llimona.
- Inventeu-vos altres classes de panellets, d'orellanes remullades i tallades a bocins petits, d'avellanes, de nous i bocins de xocolata, de canyella en pols i un trosset de branca per decorar, de pastanaga i coco ratllat (aquests no es couen)...
INVENTEU! CREEU! GAUDIU!!!
BONA CASTANYADA PER A TOTHOM!!!
Què es cou a la cuina? / Panellets
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada