Quant temps fa que no mengeu calamars farcits? O potser no els heu tastat mai?
Tot i que no us negaré que és un plat laboriós, el resultat bé que s'ho val.
Podem catalogar aquesta recepta com a una varietat del mar i muntanya, que com indica el nom, combina carn i peix harmònicament. Ara bé, per fer-la es necessiten calamars de mida mitjana, i frescos no en trobareu sempre.
Ingredients per a 4 persones:
Preparació:
- 8 calamars frescos de mida mitjana (la bossa ha de fer uns 15 cm)
- 1/2 quilo de carn picada de porc
- 1/2 quilo de cloïsses
- 2 ous
- 2 cebes grosses
- 2 grans d'all
- julivert
- 1/2 pebrot verd (italià)
- sal, oli
- pebre negre mòlt
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç (de la Vera)
- 3 tomàquets vermells
- 1 copa de vi blanc se
- 1/2 litre de brou de peix
- farina
- 1 picada:
- 10 o 12 ametlles torrades
- 1 gra d'all
- julivert
- pa fregit o torrat (1 llesca)
Preparació:
- Netegem i rentem els calamars, reservant la bossa per una banda i per l'altra les aletes i les potes. Ho deixem dins d'una escorredora (ens els poden netejar a la peixateria),
- Posem les cloïsses dins d'un bol amb aigua salada moderadament, perquè expulsin la sorra, en el cas de que en tinguessin.
- Preparem el farcit posant oli dins d'una paella. Tallem en "brunoise" una ceba i un gra d'all i ho afegim a la paella. Deixem que la ceba es torni transparent i posem la meitat del vi blanc. Deixem reduir uns minuts, afegim la carn picada, donem unes voltes i posem les aletes i les potes del calamar que abans haurem tallat a bocins petits. Salem i empebrem i deixem coure tot junt fins que veiem que la carn està cuita. És el moment de posar-hi els ous, salar i remoure com si es tractés d'un remenat d'ous (revoltillo). Quan estigui lligat ja tenim el farciment llest.
- farcim els calamars amb l'ajuda d'una cullereta petita. Cosim l'obertura amb un escuradents. Enfarinem i fregim a abundant oli calent. Reservem.
- Preparem la salsa posant dins d'una cassola de terra, mitja tasseta d'oli (el mateix de fregir els calamars, colat), aboquem 1 ceba tallada en "brunoise", mig pebrot i l'all. Deixem que la ceba es torni transparent i posem la meitat del vi blanc. Esperem un minut i ja podem afegir el tomàquet ratllat i una culleradeta de pebre vermell dolç. Deixem coure uns minuts i afegim el brou de peix. Remenem i anem afegint els calamars. Tapem i deixem coure mitja hora, removent de tan en tan i vigilant per si hem d'afegir més brou.
- Preparem la picada. Ametlles pelades, l'all, pa torrat o fregit i el julivert. Tot ben picat dins del morter o amb una picadora. Deixatem la picada afegint unes cullerades de la salsa i l'afegim a la cassola, sacsejant perquè s'integri i deixem fer xup-xup amb el foc baix.
- És el moment d'esbandir bé les cloïsses, escórrer-les i afegir-les al guisat. Deixem coure el conjunt amb la cassola destapada fins que les cloïsses s'obrin.En aquest punt tanquem el foc i ja ho tenim!
- Tots els guisats, millorem molt si es fan amb unes hores d'antelació. Si ho fem així, estaria bé deixar les cloïsses per afegir-les al final, quan escalfem el plat. Les hi posem a l'últim moment perquè no resultin eixutes i puguem gaudir de la seva textura.
- El farcit el podeu variar al vostre gust, Per exemple hi podeu afegir gambes o bolets de temporada, olives farcides etcètera. Creativitat i imaginació per a fer-vos aquest plat vostre.
- També podeu utilitzar calamars congelats, malgrat que els frescos són més gustosos.
- És un plat apte per a congelar, tot i que recomano afegir les cloïsses en el moment d'escalfar-lo per servir a taula.
Què es cou a la cuina? / Calamars Farcits
Té molt bona pinta. Et faré cas i probaré de seguir les teves instruccions un dia que tingui el temps suficient per dedicar-li i assaborir-lo. Gràcies per compartir-ho Àngels!
ResponEliminaUn plaer! I moltes gràcies per llegir-me ;)
ResponElimina