Quin gran producte la patata! Com a protagonista principal o com a guarnició, és un ingredient indispensable en la nostra cuina.
Avui, aquest tubercle, es converteix en l'estrella de la nostra recepta, en forma de puré i alternant amb capes d'una bolonyesa consistent, de carns i verdures.
La beixamel i el formatge gratinats, culminen aquest deliciós pastís.
Es pot presentar com a entrant, com a plat principal o bé com acompanyament.
Així doncs, si esteu preparats, comencem!
pastís de patata i carn |
Ingredients per a 8 racions:
- puré de patata:
- 3 sobres de puré de patates Maggi
- 600 cc de llet (millor si és sencera)
- 700 cc d'aigua
- 150 grams de mantega
- sal i pebre
- farciment:
- 600 g carn picada de vedella i porc
- 1 copa de vi ranci o de brandi
- oli d'oliva
- 1 carabassó petit
- 1 albergínia petita
- 1 pebrot italià
- 1 porro
- mig manat d'alls tendres
- 200 g. de xampinyons
- 1 ceba grossa de Figueres (o 2 de mitjanes)
- 200 cc. de salsa de tomàquet
- beixamel: (cliqueu l'enllaç)
- 3/4 de litre de llet sencera
- 60 g de farina
- 60 g de mantega
- nou moscada ratllada
- sal i pebre
- per gratinar:
- 250 grams de formatge emmental ratllat + mantega
Preparació del farciment:
- Posem oli dins d'una paella i afegim la carn picada. Salem, empebrem i saltegem removent de tant en tant fins que agafi color. En aquest punt afegim una copa de vi ranci i deixem reduir a foc fort.
- Mentre tant rentem i tallem a cubs d'un centímetre totes les verdures i les anem afegint a una altra paella que prèviament haurem posat al foc amb un bon raig d'oli. Salem, empebrem i saltegem una estona fins que les verdures agafin color. Si ho fem a bon foc, aconseguirem que les verdures quedin senceres. Afegim la salsa de tomàquet i donem unes voltes perquè s'impregnin les verdures.
- Mesclem la carn amb les verdures i reservem.
- Preparem els 3 sobres de puré de patates seguint les indicacions de l'estoig, però amb la quantitat de líquid que us indico (per a cada bossa de 115 grams es necessiten 200 cc de llet 230 cc d'aigua, 1 culleradeta (mida cafè) de sal, pebre negre mòlt i 50 grams de mantega). Us ha de quedar espès.
Preparem la beixamel tal com s'indica a la recepta d'aquest bloc, però amb les quantitats que us marco.
Passem a muntar el pastís:
- Dins d'una safata que vagi al forn, posem una capa fina de patata, a sobre escampem la meitat del farciment que hem reservat, tres o quatre cullerades de beixamel i formatge ratllat.
- A sobre posem una altra capa de patata i repetim la capa del farcit, beixamel i formatge.
- Afegim una última capa de patata i a sobre cobrim amb força beixamel, una bona capa de formatge ratllat i uns bocins de mantega.
- Posem al grill fins que ena agafi un color daurat ben maco.
- El podem menjar tant calent com tebi. Inclús fred està boníssim!
- Si ho preferiu, en lloc de fer-ho amb puré, podeu fer les capes amb patata laminada i confitada amb oli (això vol dir que submergiu les patates dins de l'oli calent i les deixeu coure sense que agafin color. Les deixeu que perdin l'excés d'oli posant-les dins d'una escorredora). La resta de la recepta la feu igual.
- I per descomptat, en lloc de fer servir el puré Maggi, podeu fer el puré vosaltres. Com que la recepta és una mica laboriosa, a mi m'ha resultat molt més pràctic fer-ho amb flocs de puré, però ho deixo al vostre gust.
- La salsa de tomàquet la podem fer nosaltres seguint la recepta d'aquest bloc o comprar-la envasada, o bé afegir a les verdures 3 o 4 tomàquets trossejats. Si ens decidim per aquesta última opció, recordem-nos de posar-hi una mica de sucre per anular l'acidesa del tomàquet i si els volem pelar, escaldem-los prèviament.
- També podem fer el farciment només amb carn de porc o amb carn d'au (pollastre o gall-dindi) o barrejar au i porc.
- Acompanyat d'una amanida es converteix en un àpat complert
Què es cou a la cuina? / Pastís de Patata i Carn
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada