dimecres, 19 de novembre de 2014

Pastís de Patata i Carn

Quin gran producte la patata! Com a protagonista principal o com a guarnició, és un ingredient indispensable en la nostra cuina.
Avui, aquest tubercle, es converteix en l'estrella de la nostra recepta, en forma de puré i alternant amb capes d'una bolonyesa consistent, de carns i verdures.
La beixamel i el formatge gratinats, culminen aquest deliciós pastís.
Es pot presentar com a entrant, com a plat principal o bé com acompanyament.
Així doncs, si esteu preparats, comencem!

pastís de patata i carn











Ingredients per a 8 racions:
  • puré de patata:
    • 3 sobres de puré de patates Maggi
    • 600 cc de llet (millor si és sencera)
    • 700 cc d'aigua
    • 150 grams de mantega
    • sal i pebre
  • farciment:
    • 600 g carn picada de vedella i porc
    • 1 copa de vi ranci o de brandi
    • oli d'oliva
    • 1 carabassó petit
    • 1 albergínia petita
    • 1 pebrot italià
    • 1 porro
    • mig manat d'alls tendres
    • 200 g. de xampinyons
    • 1 ceba grossa de Figueres (o 2 de mitjanes)
    • 200 cc. de salsa de tomàquet
  • beixamel: (cliqueu l'enllaç)
    • 3/4 de litre de llet sencera
    • 60 g de farina
    • 60 g de mantega
    • nou moscada ratllada
    • sal i pebre
  • per gratinar:
    • 250 grams de formatge emmental ratllat + mantega

Preparació del farciment:
  1. Posem oli dins d'una paella i afegim la carn picada. Salem, empebrem i saltegem removent de tant en tant fins que agafi color. En aquest punt afegim una copa de vi ranci i deixem reduir a foc fort.
  2. Mentre tant rentem i tallem a cubs d'un centímetre totes les verdures i les anem afegint a una altra paella que prèviament haurem posat al foc amb un bon raig d'oli. Salem, empebrem i saltegem una estona fins que les verdures agafin color. Si ho fem a bon foc, aconseguirem que les verdures quedin senceres. Afegim la salsa de tomàquet i donem unes voltes perquè s'impregnin les verdures.
  3. Mesclem la carn amb les verdures i reservem.
  4. Preparem els 3 sobres de puré de patates seguint les indicacions de l'estoig, però amb la quantitat de líquid que us indico (per a cada bossa de 115 grams es necessiten 200 cc de llet 230 cc d'aigua, 1 culleradeta (mida cafè) de sal, pebre negre mòlt i 50 grams de mantega). Us ha de quedar espès.
Preparem la beixamel tal com s'indica a la recepta d'aquest bloc, però amb les quantitats que us marco.
Passem a muntar el pastís:
  1. Dins d'una safata que vagi al forn, posem una capa fina de patata, a sobre escampem la meitat del farciment que hem reservat, tres o quatre cullerades de beixamel i  formatge ratllat. 
  2. A sobre posem una altra capa de patata i repetim la capa del farcit, beixamel i formatge.
  3. Afegim una última capa de patata i a sobre cobrim amb força beixamel, una bona capa de formatge ratllat i uns bocins de mantega.
  4. Posem al grill fins que ena agafi un color daurat ben maco.
  5. El podem menjar tant calent com tebi. Inclús fred està boníssim!

  • Si ho preferiu, en lloc de fer-ho amb puré, podeu fer les capes amb patata laminada i confitada amb oli (això vol dir que submergiu les patates dins de l'oli calent i les deixeu coure sense que agafin color. Les deixeu que perdin l'excés d'oli posant-les dins d'una escorredora). La resta de la recepta la feu igual.

  • I per descomptat, en lloc de fer servir el puré Maggi, podeu fer el puré vosaltres. Com que la recepta és una mica laboriosa, a mi m'ha resultat molt més pràctic fer-ho amb flocs de puré, però ho deixo al vostre gust.

  • La salsa de tomàquet la podem fer nosaltres seguint la recepta d'aquest bloc o comprar-la envasada, o bé afegir a les verdures 3 o 4 tomàquets trossejats. Si ens decidim per aquesta última opció, recordem-nos de posar-hi una mica de sucre per anular l'acidesa del tomàquet i si els volem pelar, escaldem-los prèviament.

  • També podem fer el farciment només amb carn de porc o amb carn d'au (pollastre o gall-dindi) o barrejar au i porc.

  • Acompanyat d'una amanida es converteix en un àpat complert





Què es cou a la cuina? / Pastís de Patata i Carn


Cap comentari:

Publica un comentari