divendres, 1 de març del 2013

Cassola d'Arròs amb Verdures

Amb unes senzilles verduretes, pollastre i un toc de tòfona negra, podeu fer un arròs a la cassola dels que fan història. Plats de tota la vida, que no hem de deixar que quedin en l'oblit. Plat de diari o plat de diumenge, tant se val, perquè segur que agrada inclús a qui no és gaire amic de la verdura.

cassola d'arròs amb verdures
Ingredients per a 4 persones:
  • 4 tasses petites d'arròs
  • 2 carxofes
  • llimona (per untar les carxofes)
  • 1 branca de bròquil o de coliflor
  • 4 xampinyons o gírgoles
  • 2 grans d'all o alls tendres
  • 1 ceba tendra
  • 1/2 pebrot verd
  • 1/2 pebrot vermell
  • Una tassa petita de pèsols (congelats)
  • 1/2 pastanaga
  • Brou de pollastre o de verdures
  • 1 o 2 tomàquets madurs (dependrà de la mida)
  • Pollastre (2 carpons o un pit o una cuixa)
  • Tòfona negra o all i julivert picat o formatge parmesà (toc final)
  • Oli d'oliva
  • Sal, safrà, pebre vermell dolç i pebre negre

Preparació:

  1. Mentre anem preparant l'arròs, escalfem el brou fins que arribi al punt d'ebullició.
  2. Netegem i trossegem totes les verdures. La carxofa, un cop tallada en 4 o 6 trossos, la untem amb llimona perquè no es torni negre i enfosqueixi l'arròs. El bròquil el tallem a ramells petits, la resta a bocins petits. El tomàquet el ratllem i el pollastre el tallem a bocins, al nostre gust i el salem.
  3. Posem una cassola al foc (de terrissa, per exemple...), hi posem unes 6 cullerades d'oli, saltegem el pollastre i quan estigui cuit posem la ceba, els alls i els pebrots. Donem unes voltes i afegim la pastanaga, la coliflor i els pèsols. Seguim remenant i al caps d'un parell de minuts hi afegim el tomàquet i anem donant-li voltes fins que el tomàquet sigui cuit.
  4. Afegim l'arròs i removem amb una cullera de fusta durant un parell de minuts, perquè s'integrin bé les verdures i el sofregit.  Afegim el brou. Deu mesures i potser n'haurem d'afegir més durant la cocció perquè al cuinar en cassola de terra, el líquid s'evapora més que fent-ho en una cassola metàl·lica (d'acer o d'alumini o de ferro). És el moment de rectificar de sal i afegir el pebre vermell, el pebre negre i el safrà (prèviament torrat). Remenar per escampar bé els ingredients i ja no tornar a fer-ho més, perquè no pretenem fer un 'rissoto' i el gra d'arròs desprendria el midó i quedaria pastós.
  5. Coure a foc mig-fort els primers 8 minuts i després baixar el foc i deixar-lo 10 minuts més.
  6. Si durant la cocció veiem que li falta líquid, afegim una mesura més.
  7. Quan li falti poc per estar cuit, afegim-li per sobre una mica de tòfona ratllada que li donarà el seu perfum característic.
  8. Deixem reposar 2 minuts (sense tapar!!!) i ja el podem servir.


  • Preferiu escampar-hi all i julivert picat en lloc de la tòfona? Doncs feu-ho perquè també està molt bo!
  • Que en lloc d'all i julivert hi voleu posar parmesà ratllat? Endavant!
  • En quant a les verdures, poseu les que preferiu. Unes mongetes tendres, o un parell de fulles de bleda tallades, també hi queden molt bé!
  • I què me'n dieu d'uns cigrons cuits? Fantàstic! Jugueu, inventeu, gaudiu! 




Què es cou a la cuina? / Cassola d'Arròs amb Verdures



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada