No us cantaré les excel·lències d'aquestes postres gallegues, perquè les coneixeu de sobres. Només us diré que, tot i que per la xarxa trobareu mil i una receptes d'aquest pastís, aquesta en concret, és molt antiga i és ben fàcil de fer. Així que espero que no us faci mandra preparar aquest pastís de Sant Jaume o "tarta de Santiago". Seguiu el procediment pas a pas i no us en penedireu.
tarta de santiago |
Ingredients per a la base:
- 1 ou
- 2 cullerades soperes d'aigua
- sal
- 1 cullerada de mantega fosa
- farina
- 300 grams d'ametlla triturada, (marcona)
- 4 ous
- la pell ratllada d'una llimona (només la part groga)
- 250 grams de sucre
Preparació:
- Escalfem el forn a 170º i preparem un motlle per a tartes d'uns 28/30 cm de diàmetre i 3 centímetres d'alçada, i untem l'interior amb una mica de mantega.
- Dins d'un bol posem un ou i la sal, batem amb una forquilla i anem afegint la mantega fosa i l'aigua. Acte seguit afegim la farina de mica en mica i seguim barrejant, primer amb forquilla i després pastem a mà, fins aconseguir que la massa no se'ns enganxi a les mans. Formem una bola i amb l'ajuda d'un corró l'estirem a sobre el marbre, que prèviament haurem empolsat de farina. Ha de quedar una làmina fina. Folrem el motlle amb la massa i reservem.
- Ara preparem el farciment. Triturem l'ametlla amb una picadora. Ha de quedar granulada, no en pols. La posem dins d'un recipient, afegim el sucre i la pell ratllada de la llimona, mesclem i afegim els 4 ous, un a un. No afegirem el segon fins que el primer estigui integrat, però el més important és que aquesta barreja l'hem de fer amb les mans, perquè així la massa no agafa aire.
- Una vegada estigui tot ben mesclat, ho aboquem dins del motlle folrat amb la massa base, retallem la massa que sobresurti del motlle i posem dins del forn que ja estarà a 170º, a mitja alçada i només encès de baix. Es temps de cocció anirà de 35 a 40 minuts. Als 30 minuts comprovarem la cocció punxant-la amb 1 escuradents i els últims 5 minuts també encendrem el forn de dalt perquè agafi color.
- El deixem refredar i el decorem posant a sobre del pastís, una plantilla de la creu de Sant Jaume, (la podem fer nosaltres retallant una cartolina) i espolsant sucre llustre per sobre (com a la fotografia).
- Us deixo l'enllaç d'on he tret la recepta. O Bandullo XLIII - Tarta de Santiago.
Què es cou a la cuina? / Tarta de Santiago
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada