dijous, 30 d’abril del 2015

Tarta de Santiago

No us cantaré les excel·lències d'aquestes postres gallegues, perquè les coneixeu de sobres. Només us diré que, tot i que per la xarxa trobareu mil i una receptes d'aquest pastís, aquesta en concret, és molt antiga i és ben fàcil de fer. Així que espero que no us faci mandra preparar aquest pastís de Sant Jaume o "tarta de Santiago". Seguiu el procediment pas a pas i no us en penedireu.

tarta de santiago
Ingredients per a la base:
    • 1 ou
    • 2 cullerades soperes d'aigua
    • sal
    • 1 cullerada de mantega fosa
    • farina
Ingredients pel farciment:
    • 300 grams d'ametlla triturada, (marcona)
    • 4 ous 
    • la pell ratllada d'una llimona (només la part groga)
    • 250 grams de sucre

Preparació:
  1. Escalfem el forn a 170º i preparem un motlle per a tartes d'uns 28/30 cm de diàmetre i 3 centímetres d'alçada, i untem l'interior amb una mica de mantega.
  2. Dins d'un bol posem un ou i la sal, batem amb una forquilla i anem afegint la mantega fosa i l'aigua. Acte seguit afegim la farina de mica en mica i seguim barrejant, primer amb forquilla i després pastem a mà, fins aconseguir que la massa no se'ns enganxi a les mans. Formem una bola i amb l'ajuda d'un corró l'estirem a sobre el marbre, que prèviament haurem empolsat de farina. Ha de quedar una làmina fina. Folrem el motlle amb la massa i reservem.
  3. Ara preparem el farciment. Triturem l'ametlla amb una picadora. Ha de quedar granulada, no en pols. La posem dins d'un recipient, afegim el sucre i la pell ratllada de la llimona, mesclem i afegim els 4 ous, un a un. No afegirem el segon fins que el primer estigui integrat, però el més important és que aquesta barreja l'hem de fer amb les mans, perquè així la massa no agafa aire.
  4. Una vegada estigui tot ben mesclat, ho aboquem dins del motlle folrat amb la massa base, retallem la massa que sobresurti del motlle i posem dins del forn que ja estarà a 170º, a mitja alçada i només encès de baix. Es temps de cocció anirà de 35 a 40 minuts. Als 30 minuts comprovarem la cocció punxant-la amb 1 escuradents i els últims 5 minuts també encendrem el forn de dalt perquè agafi color.
  5. El deixem refredar i el decorem posant a sobre del pastís, una plantilla de la creu de Sant Jaume, (la podem fer nosaltres retallant una cartolina) i espolsant sucre llustre per sobre (com a la fotografia).






 Què es cou a la cuina? / Tarta de Santiago



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada