dimarts, 29 de maig del 2012

Filet de Llom amb Crema de Formatge

filet de llom amb crema de formatge














Per a 5 persones:
  • 2 filets de llom
  • 200 grams de beicon a talls prims
  • oli d'oliva
  • sal i pebre
  • 200 grams de formatge masdamer
  • 150 ml de llet sencera o crema de llet
  • sobrassada (optatiu)
Traiem la part dura del beicon (corna). Tallem els filets de llom en porcions d'uns 4 centímetres, salem i empebrem. Emboliquem les porcions de carn amb el beicon i ho subjectem amb un escuradents. Ens ha de quedar en forma de cilindre (veure foto). Escalfem bé la planxa, untem amb oli i marquem les porcions. Les anem col·locant dins d'una plata que vagi al forn.

dilluns, 28 de maig del 2012

Braç d'Estiu amb Patata

braç d'estiu amb patata
  • Ingredients:
  • Puré de patata sense llet, instantani (1 sobre)
  • 300 ml aigua
  • 300 ml llet
  • una cullerada de mantega
  • sal
  • maionesa feta amb minipimer (veure la recepta allioli fet amb minipimer)
Pel farciment:
  • 2 cullerades soperes de maionesa
  • 2 llaunes de tonyina amb oli
  • 2 ous durs
  • 1 pot d'olives farcides
  • 4 tronquets de marisc
  • 1 enciam llarg 
  • 1/2 alvocat
  • 1/2 ceba tendra
  • 1 llauna de pebrot vermell

Preparar el puré de patata tal com s'indica al paquet. Ha de quedar espès.
Mullar un drap de cuina i escórrer bé. Estendre sobre el marbre i repartir el puré amb l'ajuda d'una llengua de cuina. Donar-li forma de rectangle.
Una altra manera de fer-ho és utilitzar film de cuina en lloc d'un drap per enrotllar el braç.

Esqueixada de Bacallà, "Empedrat"


esqueixada de bacallà o empedrat
Per a 5 racions:
  • 300 grams de bacallà salat per esqueixar
  • 1/2 pebrot vermell
  • 100 grams d'olives negres (millor si són d'Aragó o mortes)
  • 4 tomàquets d'amanir madurs
  • 1 ceba tendra
  • 650 grams de mongetes cuites  (veure recepta coure el llegum)
  • Sal, pebre negra, oli d'oliva i vinagre
Posem el bacallà a remullar dins d'un bol amb aigua freda.
Tallem a bocins petits el pebrot, la ceba i els tomàquets. Si tenim l'estri adequat, podem pelar el tomàquet abans de tallar-lo i posar-lo a escórrer perquè perdi l'excés d'aigua.

divendres, 25 de maig del 2012

Truita de Patata i Ceba

truita de patata i ceba




























  • 3/4 quilo de patates
  • 1 ceba grossa
  • 6 ous
  • oli d'oliva
  • sal

Pelem les patates, les esbandim i les tallem a rodanxes fines (podem utilitzar una mandolina per anar més ràpid). Pelem i tallem la ceba en juliana
Dins d'una paella posem mig got d'oli i quan estigui calent (ull! que no fumegi!), aboquem les patates, les remenem sovint i deixem coure una mica.

diumenge, 20 de maig del 2012

Faves a la Catalana

faves a la catalana

























Ingredients:
  • 1.200 grams de faves baby congelades (per a 6 persones)
  • 200 g de botifarra negra (especial per faves "paltruc")
  • 200 g cansalada ibèrica
  • 1 ceba grossa
  • 6 alls tendres (o en el seu defecte, 4 grans d'all)
  • 1 tomàquet madur i gran (o bé 150 g de tomàquet triturat de pot)
  • 2 branques de menta fresca
  • 1 fulla de llorer
  • 400 ml de brou suau de pollastre o de verdures
  • 1 copa de vi ranci
  • 1/2 copa d'anís sec
  • pebre negre
  • pebre vermell dolç
  • sal
Posem una cassola de terrissa al foc, afegim un bon raig d'oli i posem la cansalada tallada a tires. Quan s'hagi enrossit una mica hi posem la ceba i els alls tendres picats. Deixem coure suaument fins que la ceba sigui transparent. Afegim el tomàquet triturat, donem unes voltes i afegim el vi ranci i l'anís sec. Deixem reduir uns minuts i afegim les faves (sense descongelar).

dimecres, 16 de maig del 2012

Mandonguilles amb Salsa

mandonguilles amb salsa


















Per les mandonguilles:
  • 300 grams de carn picada de vedella
  • 300 grams de carn picada de porc
  • 1 ou
  • 1 rajolí de llet
  • molla de pa del dia abans
  • all i julivert picat
  • sal i pebre
  • 1 polsim de canyella
  • farina
  • oli abundant per fregir
Per la salsa:
  • 1 quilo de tomàquets madurs (de pera, per exemple)
  • 1 ceba picada
  • 1 gra d'all picat
  • oli d'oliva
  • 1 polsim de sucre
  • sal i pebre
  • 1 fulla de llorer (opcional)
  • 1 raig de conyac (opcional)
  • 1 cullereta de farina

Dins d'un bol posar la carn picada, salar, empebrar, afegir l'ou, la canyella, l'all i el julivert. Prèviament posar la molla de pa a remullat amb la llet perquè s'estovi. Al cap d'una estona l'escorrer una mica amb els dits i l'afegir al bol (si es vol fer més senzill, posar un rajolí de llet a la massa i afegir pa ratllat fins que la massa quedi amb una certa consistència perquè es puguin formar les boles). Amassar tot i amb la mà formar les boles, enfarinar-les, acabar-les de donar forma amb la mà, i fregir-les amb l'oli ben calent. No s'han de fregir massa. Reservar.

diumenge, 13 de maig del 2012

Beixamel

beixamel














  • 40 grams de farina
  • 1/2 litre de llet sencera (tèbia)
  • 40 grams de mantega
  • sal
  • nou moscada
  • pebre blanc mòlt

Posem un cassó al foc, hi afegim la mantega, deixem que es desfaci (vigilem que no es cremi que donaria mal sabor), aboquem la farina, desfem amb una cullera de fusta i anem afegint la llet tèbia de mica en mica i sense deixar de remenar.

Allioli (fet amb minipimer)

allioli fet amb minipimer























Ingredients:
  • 1 ou a temperatura ambient
  • 1 gra d'all picat
  • 200 ml d'oli d'oliva suau, acidesa 0,4 (equival a 1 got)
  • Sal

Dins del vas de la batedora hi posem l'ou (sense closca, es clar...) l'oli, el gra d'all ben picat (abans li haurem tret el cor) i la sal. Posem el braç de la batedora al fons del vas i el posem en marxa a velocitat alta i sense moure'l.

Fideuà

fideuà
Ingredients:
  • 500 g de fideus (del número 2) per a 6-8 persones
  • 1 litre 3/4 de brou de peix
  • 350 ml d'oli d'oliva (2 gots)
  • 12 gambes
  • 1 calamar fresc (400 grams)
  • 1 sèpia fresca
  • la salsa de la sèpia (melsa)
  • 250 grams de rossellones (o cloïsses o tallarines)
  • 1/1 quilo de musclos
  • 1/2 ceba
  • 2 grans d'all
  • 1 tomàquet madur gran i ratllat (podem posar 4 cullerades de tomàquet triturat de llauna)
  • safrà - sal - pebre vermell
  • 1 raig de conyac
  • 1 paellera de la mida adequada (paella de ferro, especial per fer fideuà i paella)
  • Un bol d'allioli fet amb la batedora (veure l'apartat salses)

Preparació:
Demanem a la peixateria que ens netegin i ens tallin el calamar en anelles i la sèpia a quadrets i que ens guardin la salsa d'aquesta última per fer el sofregit (li dona molt bon gust). Esbandim el peix i el salem. Salem les gambes. Posem les rossellones dins d'un bol amb aigua i sal perquè deixin anar la sorra en el cas de que en tinguin. Dins d'una paella gran, posem un bon raig d'oli, fregim lleugerament les gambes i les reservem.

Lioneses amb Cobertura de Xocolata

lioneses amb cobertura de xocolata





















Ingredients:
  • 500 grams de lioneses de nata congelades
  • 1 rajola de xocolata fondant
  • 25 grams de mantega

Traiem del congelador les lioneses. Desfem al bany Maria la xocolata tallada a bocins i  la mantega. Removem amb una cullera de fusta.

Ous Farcits amb Tonyina

ous farcits amb tonyina
Ingredients per a 5 /6 persones:
  • 12 ous
  • 3 llaunes de tonyina en oli
  • 1 llauna d'anxoves en oli
  • 4 cullerades de beixamel
  • mantega
  • formatge ratllat

Per fer la beixamel (consulteu la recepta)
      • 40 grams de farina
      • 1/2 litre de llet sencera (tèbia)
      • 100 ml d'oli d'oliva (també ho podem fer amb 40 grams de mantega)
      • sal
      • nou moscada
      • pebre

Posem aigua dins d'una cassola i la portem a ebullició. Afegim un grapat de sal i amb l'ajuda d'una cullera anem afegint els ous, suaument, amb cura de que no s'esquerdin. Quan torni a bullir, baixem el foc i deixem coure durant 10 minuts. Si allarguem massa el temps de cocció, veurem que al voltant del rovell es fa una primera capa verda que desprèn una olor desagradable.

dilluns, 7 de maig del 2012

Pa amb Tomàquet

Una mica d'història... Antigament, a pagès s'acostumava a comprar el pa un cop a la setmana. Eren uns pans enormes, d'un quilo o més i que aguantaven bé dins del calaix (de fusta, es clar), que és on guardaven el pa. El cap de família, quan l'encetava, amb la punta del ganivet feia el senyal de la creu per la part del darrera i acte seguit en tallava unes bones llesques. I quan ja havien passat uns dies, el pa que quedava s'anava assecant i si es sucava amb tomàquet i s'amania amb oli i sal i quedava més amorosit. Una bona manera de fer que el pa es pogués menjar fins que tornessin a comprar-ne de nou.
És la més identificativa de les nostres menges i ens pensem que tothom en sap de preparar un pa amb tomàquet. Doncs no. Tots ens hem trobat alguna vegada d'anar a algun "xiringuito" de fira, o a algun restaurant de fora de Catalunya i ens han servit un pa amb tomàquet que feia venir ganes de plorar.
Com ens ha sorprès veure de quina manera preparen en segons quins llocs, aquest acompanyament tant senzill i deliciós! Trituren els tomàquets, afegeixen sal i oli i fan una mena de gaspatxo ataronjat amb el qual empastifen el pa. I la gent es menja aquesta mena de pa remullat pensant que mengen PA AMB TOMÀQUET! Quina llàstima que no coneguin el de debò!
Així que no us estranyi que penji la recepta. I si cal, repeteixo com es diu: PA AMB TOMAAAAAAAAAQUET. Queda clar?

pa amb tomàquet



















Ingredients:
  • Pa de pagès (podem utilitzar qualsevol classe de pa).
  • Tomàquets ben madurs (de branca, de penjar o bé tipus canari).
  • Sal
  • Oli d'oliva de bona qualitat

Tallem a llesques el pa de pagès al nostre gust.

Salsa de Tomàquet

salsa de tomàquet























Ingredients:
  • 1 quilo de tomàquets madurs (de pera, per exemple)
  • 1 ceba picada
  • 1 gra d'all picat
  • oli d'oliva
  • 1 polsim de sucre
  • sal i pebre
  • 1 fulla de llorer (opcional)
  • 1 raig de conyac (opcional)

Dins d'una cassola posem 4 cullerades d'oli i ho posem al foc, afegim la ceba i l'all picats, una mica de sal i ho deixem coure fins que la ceba es torni transparent (vigileu que no es dori).
És el moment de tirar el conyac (opcional) i deixar reduir.

divendres, 4 de maig del 2012

Mandonguilles amb Iogurt

mandonguilles amb iogurt

Per les mandonguilles:
  • 300 grams de carn picada de vedella
  • 300 grams de carn picada de porc
  • 1 ou
  • 1 rajolí de llet
  • molla de pa del dia abans
  • all i julivert picat
  • sal i pebre
  • 1 polsim de canyella
  • farina
  • oli abundant per fregir

Per la salsa:
  • 1 raig d'oli d'oliva
  • 1 ceba picada (mitjana)
  • 1/2 pastanaga ratllada
  • 1 cullerada de farina
  • 1/2 litre de brou
  • 1/2 iogurt natural

Dins d'un bol posem la carn picada, salem, empebrem, afegim l'ou, la canyella, l'all i el julivert. Prèviament haurem posat la molla de pa a remullar amb la llet perquè s'estovi. Al cap d'una estona l'escorrem una mica amb els dits i l'afegim al bol (si ho volem fer més senzill, posem un rajolí de llet a la massa i hi afegim pa ratllat fins que la massa quedi amb una certa consistència perquè es puguin formar les boles).

dimecres, 2 de maig del 2012

Amanida Russa (ensaladilla)

amanida russa















Fresqueta, després d'un dia de platja, no us ve de gust aquesta "ensaladilla"?
  • 4 patates
  • 4 pastanagues
  • Mongeta tendra, 150 grams
  • Pèsols congelats 150 grams
  • Tonyina en oli (2 llaunes petites)
  • Pebrot vermell en conserva (1 llauna)
  • Troncs de marisc (4)
  • 2 ous durs
  • 1 pot d'olives farcides d'anxova
  • Tàperes, un grapat
  • Maionesa (1 pot petit)

Si voleu fer la maionesa vosaltres (consulteu la recepta)
      • 1 ou a temperatura ambient
      • Suc de llimona (1 cullerada)
      • 200 ml d'oli d'oliva suau (0,4 acidesa)
      • Sal

Posem una olla amb aigua al foc i la portem a ebullició
Pelem les verdures, les esbandim i les tallem a quadrets.
Quan l'aigua bulli hi tirem la sal (abans no, perquè trigaria més en bullir), afegim les verdures, esperem que arrenquin el bull, baixem el foc i deixem bullir suaument fins que estiguin al punt (al dente). Vigileu que no es desfaci la patata!!!

Seitons en Vinagre (boquerones)


seitons en vinagre























Ingredients:
  • 400 grams de seitó fresc
  • Sal
  • Vinagre de vi blanc o vinagre de poma (1/2 litre)
  • All i julivert picat
  • Oli d'oliva

Netejar el seitó. Treure-li el cap i la tripa. Amb els dits pols i índex de la mà dreta i subjectant el peix amb l'altra mà (pels dretans), resseguir l'espina  per separar la carn i fer que quedin dos filets units per la cua. Tallem l'espina arran de cua. Rentar molt bé els filets, fins que l'aigua surti neta i el peix quedi descolorit. Escórrer els filets.

Salmorejo Cordovès

salmorejo cordovés



Ingredients:
  • Tomàquets de pera (1 quilo)
  • Molla de pa del dia abans (125 grams aprox)
  • All (una punta)
  • 100 ml d'oli d'oliva
  • 30 ml de vinagre suau
  • Sal i pebre
  • Encenalls de pernil curat

Posem una olla amb aigua al foc i portem a ebullició.
Rentem els tomàquets i els hi fem un tall en forma de creu a la pell de la base.
Quan l'aigua bulli introduïm els tomàquets en tandes. Els deixem 1 minut, els traiem i els posem dins d'un bol amb aigua i gel. D'aquesta manera podrem treure la pell amb facilitat.

dimarts, 1 de maig del 2012

Macarrons Gratinats

Aquells macarrons de la mama que tant us agraden, us els podeu fer vostres. Senzills i nutritius. Si voleu acompanyar-los d'una amanida, serà plat únic.

macarrons gratinats
Ingredients:
  • Macarrons (300 grams)
  • Salsitxes (200 grams tallades a bocins) veure nota al peu
  • Tacs de pernil (al gust) veure nota al peu
  • Foie gras (al gust)
  • Tomàquet triturat (1 llauna de 1/2 quilo)
  • Tomàquet fregit (1 tasseta)
  • 1 ceba grossa tallada petita
  • Alls (2 dents picats)
  • 1 fulla de llorer
  • oli d'oliva
  • formatge ratllat
  • Mantega
Preparació:
Posem aigua dins d'una olla suficientment gran per coure la pasta. Quan bulli hi afegim la sal, el llorer i un raig d'oli. Després hi tirem els macarrons i remenem sovint perquè no s'enganxin entre si.
Al mateix temps, posem al foc una cassola de fang, hi aboquem oli (1 tasseta) i sofregim les salsitxes. Quan siguin cuites hi posem la ceba picada i els alls. Sofregim a foc lent.